Flest Etapesejre I ét Tour De France

Skrevet d. 15. October 2020
Billede: Jumpstory

Rekorden for flest etapesejre i et Tour de France tilhører tre ryttere, der alle tre har vundet otte etapesejre i et og samme Tour de France.

De tre rekordholdere er franske Charles Pélissier, der gjorde det i 1930, belgiske Eddy Merckx, der gjorde det i både 1970 og 1974, samt belgiske Freddy Maertens, der gjorde det i 1976.

Kontroversielle rekordholdere

Mens Eddy Merckx vandt begge de to Tour de France-udgaver, hvor han tangerede Charles Pélissiers rekord for otte etapesejre i samme Tour, så lykkedes det ikke for de to øvrige rekordholdere at gøre det.

Pélissier sluttede i 1930 som nummer ni, en time og fire minutter efter André Leducq på førstepladsen. Freddy Maertens fik en ottendeplads i 1976, 16 minutter efter Lucien van Impe. Maertens vandt dog den grønne pointtrøje i overlegen stil. Den vandt han også i 1978 og 1981.

Der er dog en række kontroversielle historier bag rekorden på flest etapesejre i et Tour de France. For samtlige af de tre rekordholdere har enten været dømt eller indrømmet brug af doping.

Pélissier indrømmede allerede i 1924, ovenpå sit exit fra Touren sammen med sine to brødre, at de havde brugt strychnine, kokain, kloroform, aspirin, hestesalve og andre stoffer for at kunne blive ved med at cykle.

Maertens har ligeledes indrømmet brugen af doping i form af amfetamin. Han påstår dog, at han aldrig har taget det i forbindelse med de store etapeløb - risikoen for at blive taget i en test var nemlig for stor her. Maertens blev dog gentagende snuppet - og blandt andet Tour de France 1977.

Eddy Merckx hyldes af mange ældre cykeleksperter som den største nogensinde. Merckx vandt i sin tid som aktiv stort set også alt, hvilket gav ham kælenavnet "Kannibalen".

Merckx blev blandt andet taget for et amfetamin-lignende stof i Giro d' Italia i 1969. Merckx hævdede, at han var uskyldig. Merckx blev dog atter fanget i en positiv dopingprøve i 1973 - og igen i 1977.